fbpx
Top
Image Alt

Blog

Fillaripäiväkirja Nouxfestissä

Tule Nouxfestiin kuulemaan ja ihmettelemään mitä on Bikepacking ja Bikerafting. Näiden termien taakse kurkistetaan yhdessä Jaska ”#FILLARIPÄIVÄKIRJA” Halttusen kanssa. Lauantaina 10.8. aamupäivällä pidettävässä esityksessään Jaska avaa myös, miten tähän hienoon harrastukseen pääsee helpoiten mukaan, ja mitä neljän vuodenajan pyörävaellukset voivat seikkailijalle tarjota. Hyppää siis tarakalle!

Jaskalla on lavaesityksen jälkeen pystytettynä riippumattoleiri 10.-11.8., jossa häneltä voi käydä kyselemässä kaikesta lajiin liittyvästä ja samalla voi tutustua hänen soratiereissujen bikepacking-varustukseensa.

Tässä muutaman kysymyksen ja vastauksen kautta valaistusta siihen, mistä on kyse:

Mikä on fillaripäiväkirja?

Fillaripäiväkirja sai alkunsa kun vuonna 2015 lähdin suunnittelemaan Suomen valloitusta, polkupyöräretkeä Hangosta Nuorgamiin. Tarkoitus ei ollut mennä suorinta tietä, vaan kiertää luontokohteita matkan varrella. Kolmessa viikossa kilometrejä kertyi 2200km.

Tämä seikkailu oli minulle käänteentekevä kokemus ja luontoelämys. Noilta poluilta löysin kadotetun luontosuhteeni. Ennen tuota retkeä en ollut nukkunut ulkona kun muutaman hassun yön, mutta nyt olen jo seonnut laskuissa.

Tämän retken jälkeen omat ajatukseni ja fillarinrengas ovat kääntyneet aina vain vahvemmin mettään – pois pikiteiltä ja autojen seasta. Keskelle korpea, mihin ei maailman häly yllä. Luonnollisesti tässä vaiheessa kankun alle valikoitui maastopyörä, ja aloin harrastaa bikepackingiä. Minulle se tarkoittaa sitä, että maastopyörän päälle saan lastattua kaiken mitä mettä retkilläni tarvitsen, majoitteen, ruoan ja muut varusteet.

Harrastukseni ei jäänyt siihen, vaan jokunen vuosi sitten näin YouTube-videon bikeraftingistä. Se oli taas menoa… Reppulautan sisälle saan varusteet ja päälle fillarini, ja näin matkanteko jatkuu ylittäen vesistöjä, ja voin halutessani vaihtaa maisemaa jokia pitkin. 

Fillaripäiväkirja on kanava, josta löytyy kattavasti tietoa ympärivuotisesta retkipyöräilystä, bikepacking- ja bikerafting-touhuista ja kaikesta niihin liittyvästä: majoitteista, ruuasta sekä varusteista – siis kaikesta mitä retkillä tarvitset. 

Millaista fillarointi on eri vuodenaikoina?

Noh, ihan pirun mukavaahan se 🙂 – Ehkä haastavinta eri vuodenaikojena pyöräilyssä on ollut oppia pukeutumaan oikein, tarpeeksi kevyesti. Matkanteko hidastuu vaatekerrosten kasvaessa, mutta itse pyöräilyyn ja luonnosta nauttimiseen vuodenaikojen vaihtelu tuo vaihtelua. Onni on Suomen neljä upeaa vuodenaikaa!

Kuinka pitkiä reissuja teet?

Lähtökohtaisesti pyöräilyni on työmatka- ja kuntopyöräilyä. Mutta aina silloin tällöin kun haluan lähteä mettään karkuun oravanpyörää, voin pakata konkelini päälle varusteet 1-5 yön retkeä varten. Päivämatkat näillä retkilläni pyörivät 20-60-100 kilometrissä.

Mikä on suosikkiluontokohteesi?

Suosikkikohteeni on metsä järvineen ja metsälampineen. Se on myös jylhiä ja karuja kalliomaisemia. Olen hulluna luoliin, ja vesi on minulle tärkeä elementti. Luonto monimuotoisuudessaan, eläimet, tuoksut. Suomen luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet saava minut haltioitumaan kerta toisensa jälkeen. Suomi on luontoparatiisi, seikkailijan touhupuisto vailla vertaa.

Mieleenpainuvimmat luontokokemukset ovat sattuneet minulle ihan omissa lähipöpeliköissä, mutta syvästi on mieleeni juurtuneet myös Hanko – Nuorgam reissulta Kolin valloitus ja Pyhä-Nattasille kapuaminen sekä ikimuistoinen bikepacking-seikkailu Kiilopään ja Saariselän upeaan erämaahan.

Tärkeintä on lähteminen!

Fillaripäiväkirjan kanavia:

#FILLARIPÄIVÄKIRJA:

YouTube: https://www.youtube.com/c/FILLARIPÄIVÄKIRJA

FaceBook: https://www.facebook.com/fillaripaivakirja/

Instagram: https://www.instagram.com/fillaripk/

TikTok: https://www.tiktok.com/@fillaripk

Retkipaikka.fi: https://retkipaikka.fi/kirjoittaja/jaska-halttunen/

INFO: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/maastopyoraily/bikepacking-eli-pyoravaellus.html